Ben jij op zoek naar een nieuw gerecht? Dan past daar ongetwijfeld een nieuw kookboek bij. In deze blogpost vind je de beste nieuwkomers van 2024. Het gaat echt om kookboeken, maar ik heb ook een bijbehorende video gevonden (dan kun je meteen beginnen). Owja, onderaan vind je twee klassiekers uit een ver verleden, die in 2024 nog steeds geweldig zijn.
Top kookboeken uitgebracht in 2024
Ik zeg altijd “ja” tegen Mexicaans eten, dus het boek CDMX (mei 2024) past helemaal in mijn straatje. Helaas heb ik hem zelf nog niet in mijn kast staan, maar de reviews van anderen zijn in ieder geval lovend. Ik heb ook al even gespiekt welke gerechten erin staan en dit zijn onder meer Chiliquiles (soort tortilla’s) met een gebakken ei, tostada’s met sojastukjes, komkommershots voor een drankje en choco tamales als toetje. Je leert met dit boek meteen een beetje Spaans, want veel termen staan er zowel in het Nederlands als Spaans in. Het boek is trouwens gemaakt door Rosa Cienfuegos, bekend van Comida Mexicana.
Het boek van de Belgische auteur Julie D’heygere heet Tomato Tomato (september 2024) en drie keer raden welk ingrediënt je hiervoor nodig hebt. Het is een specifiek kookboek voor tomatengerechten, zoals een recept voor tomatensaus (veelzijdig te gebruiken), ketchup (zonder toevoegingen), confituur (jam) en gefermenteerde tomaten. Kortom alles voor de liefhebber van deze rode groente, al is het eigenlijk een vrucht.
In de Marokkaanse keuken is de tomaat ook een veel gebruikt ingrediënt, evenals het kruidenmengsel ras el hanout. Het boek van Hakim Chartar heeft de toepasselijke naam Ras el Hakim (augustus 2024) gekregen en de auteur laat in zijn boek zien hoe hij Marokkaans kookt voor zijn familie. Er staan ook veel snacks in, evenals simpele recepten om er even in te komen. Hier een leuke demo om alvast inspiratie op te doen:
Bonenliefhebbers opgelet, want er is ook een speciaal kookboek voor, namelijk Briljante bonen (mei 2024). Afkomstig van Carrera Culinair (uitgever) die bonenrecepten met jou delen voor door de week als feestelijke maaltijden. Veel bijzondere recepten die je nog niet kent en ook erg goed om te proberen als je eigenlijk juist niet zo een liefhebber bent van bonen. Gerechten van bonen zijn namelijk echt enorm gezond, maar die uit dit boek zijn ook nog eens erg lekker (ik kan dit uit eigen ervaring vertellen) en anders dan de traditionele bonengerechten.
Om nog even verder te borduren op groente, Het grandioze groenteboek (maart 2024) van Alice Hart is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Het is een Engelse auteur die in dit boek alleen vegetarische recepten heeft gezet. Er staan enorm veel tips in, bijvoorbeeld hoe je een saus anders laat smaken of hoe je een koude soep maakt. Gelukkig ontbreekt het ook niet aan “echte recepten” zoals tomatenfritters, bloemkool soep met ui, ratatouille en brownies.
Tot slot de Ovenschotelbijbel (maart 2024) van Janneke Philippi, waarin dus ovenschotel gerechten staan. Erg handig voor drukke dagen, want terwijl deze in de oven staat kun je even wat anders doen. Ze heeft ook aan vegetariërs gedacht en alternatieven genoemd voor het vervangen van vlees of vis. Je kunt recepten verwachten voor het maken van lasagne, ragouts, bladerdeeg gerechten, pasteitjes en enchilada’s. Kortom, veel lekkere dingen, die ook perfect zijn voor een etentje met meer personen.
Oude kookboeken
Ken jij het Oud Hollands Kookboek van Annie van ‘t Veer? Het verscheen voor het eerst in 1966 en is in 2003 opnieuw uitgebracht. In het boek wordt ook teruggeblikt op de “volmaakte Hollandsche Keuken-meid”, zoals men dat destijds schreef, en de gezondheidsleer en etiquette van die tijd. Toen aten ze bijvoorbeeld pauwenstaarten, brij, vruchtenkoekjes, gekonfijte vruchten, broodsaus, vis in gelei en appeltaart. Ook staan er “frituur recepten” in en “eieren om te wennen”. De beste kans om een exemplaar te bemachtigen is tweedehands.
Een tweede van vroeger, is het Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool, waarvan de eerste uitgave al in 1910 was. Hierin staan recepten voor de volkspot, de burgerpot, maar ook voor de fijne keuken. Hoewel het boek in de loop der jaren is aangepast, is het een bijzonder boek vol Hollandse historie. Het wordt ook wel het Wannée Kookboek genoemd, naar de naam van de schrijfster. Inclusief handige basistechnieken voor mensen die willen leren koken.