Als fan van koken en van de bijzondere dingen in het leven, heb ik de neiging om gekke kookboeken te verzamelen. Er zijn er meer van dan je zou denken en in deze lijst vind je een aantal exemplaren die je soms wel en soms juist liever niet als inspiratie wil gebruiken voor de volgende maaltijd.
Wist je bijvoorbeeld dat er een kookboek bestaat voor het koken met cola? Dit recept is de rood (bruine) draad die alle recepten aan elkaar verbindt, van hoofdgerechten tot soepen. Hoewel ik persoonlijk nog iets kan bedenken bij een cola dessert, lijkt me een steak stroganoff, kip of zwarte bonensoep van cola niet per se iets om te proberen. Het boek is geschreven door Christina Tosch, die vast een colaatje drinkt bij haar maaltijd.
Als je geen liefhebber bent van cola, maar wel van marmiet of kaneel, ook dan zijn er kookboeken waarmee je vooruit kunt. Zoals het Make a meal with marmite boek, wederom van Christina Tosch. Dit boek bestaat uit 40 recepten, van hapjes als kaasbrood met marmiet tot gevulde tomaten op zijn Grieks met marmiet en nootjes. Het kookboek over kaneel is van een andere auteur, namelijk Valeria Ray. Dit boek zou ik persoonlijk wel een kans durven geven, zoals een pudding van chia zaadjes, bosbessen en kaneel, of gebakken oatmeal met kaneel.
Een ander boek waarvan ik begrijp dat mensen hem hebben, is het Star Trek kookboek. Hoewel hier je eten niet automatisch kan worden “geprint”, vertellen Ethan Phillips en William J. Bines hoe je zelf het eten maakt dat ze serveren op het ruimteschip. Philips kan het weten want hij vertegenwoordigde de rol van Neelix in Star Trek Voyager. Een kookboek uit de toekomst en het verleden, voor het bereiden van hapjes en drankjes.
Het kookboek van Roald Dahl met misselijkmakende recepten is er zo eentje die ik liever zou overslaan, maar veel kinderen waarschijnlijk direct uit de kast zouden trekken. De titel heet in het Engels Revolting Recipes, waarmee je stinkende insecten eieren kunt maken en eetbare kussens. Hij heeft trouwens meer kookboeken uitgebracht, allemaal met veel humor en vaak geschreven voor kinderen én volwassenen.
Het astronauten kookboek is geschreven door Charles T. Bourland en Gregory L. Vogt en is perfect als je wil weten wat ze eten op het international space station. Beide hebben gewerkt bij NASA, alhoewel dan niet in de ruimte, maar ze weten wel precies wat astronauten eten en delen deze ruimte recepten met je. Gelukkig is het eten ervan met zwaartekracht een stuk makkelijker.
Tenslotte nog een leuke, namelijk een kookboek dat alleen bestaat uit afbeeldingen. Picture Cook is uit handen van Katie Shelly en niet zozeer een auteur, maar meer een illustrator te noemen. Alle recepten zijn gemaakt door middel van lijntekeningen, voor mensen die visueel leren en niet houden van lezen.
Bijzondere kookkanalen
Veel chefs brengen niet alleen kookboeken uit, maar tonen hun kunsten ook online. Hoewel dit blog vooral over kookboeken gaat, kan ik het niet laten om deze speciale kookkanalen ook even met je te delen. En als je alvast wil weten hoe het niet moet, dan bestaat er een complete show genaamd de “slechtste chefs“ van Amerika:
Als je echt nog nooit hebt gekookt, ook dan kun je een eigen kanaal beginnen. Zoals het kanaal van Henry, genaamd Henry’s Kitchen. Een zeer bijzondere kok die veel ingrediënten van zijn eigen recept vervangt en bijvoorbeeld laat zien hoe je stokbrood snijdt en opwarmt, die hij in eerste instantie vergeet op te warmen. Hier maakt hij toast met ei en kaneel:
Ik sluit deze blog af met een inspirerend kookkanaal, namelijk die van Clara (helaas overleden). Haar video’s zijn nog wel te zien en deze dame laat zien hoe er tijdens de crisis in Amerika werd gekookt, in de jaren 1930. Mocht je dus geen oude recepten hebben liggen van een opa of oma, dan kun je de recepten van Clara gebruiken.