Als je net als ik een groot liefhebber bent van de Mediterraanse keuken, dan kun je op deze pagina mijn persoonlijke tien favoriete kookboeken ontdekken. Er zitten zowel oude als nieuwe pareltjes tussen, maar één ding is zeker: ze zorgen voor gerechten om je vingers bij af te likken.
Beste kookboek voor de Mediterraanse keuken
Ik begin met een van mijn favorieten, de nummer 1 van deze lijst, namelijk “De bijbel van de Italiaanse keuken”. Een samenwerking tussen maar liefst drie auteurs (Maud Moody, Leonardo Pacenti en Nina Bogaerts) voor de heerlijkste gerechten uit het hart van Italië. Wat verder gaat dan spaghetti en pizza (hoewel dat natuurlijk ook heerlijk is). In totaal kun je met dit boek proeven van 20 recepten, waaronder zowel klassieke als moderne varianten. Een must-have voor mensen die graag een stukje van Italië naar Nederland brengen.
Overige kookboeken voor Mediterrane gerechten – Nr. 2 t/m 9
Op nummer 2 vind je in mijn boekenkast het geweldige kookboek voor “500 Tajine gerechten”, geschreven door Valentina Harris. De reden voor een tweede plek is de eenvoud waarmee sommige gerechten te maken zijn en de mogelijkheid om zelf te variëren. Denk aan het toevoegen of vervangen van ingrediënten. De perfecte keuze voor creatievelingen in de keuken, die het lastig vinden om een vast recept te volgen.
Plek nummer 3 is voor schrijfster Karsu, met het gelijknamige boek “Karsu’s Kitchen”. Het is een ode aan de Turkse keuken en een keuken die ikzelf pas net aan het ontdekken ben. Niet alleen de recepten, maar ook de presentatie van het boek is fenomenaal. Het water loopt je eigenlijk al in de mond en ik ben zelf hard op weg om alle recepten een keer te proberen. Mijn favoriet? Sarmiçi.
Net buiten de top drie, vind je het boek “500 Tapas” van Maria Segura, met een welverdiende 4e plek. Geïnspireerd door de keuken van Spanje, is dit een geweldig boekje als je op zoek bent naar een leuk voorgerecht of hapjes om ergens bij te serveren. Natuurlijk kun je ook een compleet Mediterraans drie gangen diner samenstellen, maar ik pak dit kookboek vooral als ik op zoek ben naar een recept voor een klein hapje.
Op de 5e plaats staat wederom een boek dat gaat over de Spaanse keuken, maar dit keer maaltijden die Claudia Roden lekker vindt en op papier heeft gezet, namelijk “De smaken van Spanje”. Hierin vind je verschillende gerechten die allemaal afkomstig zijn rond de Middellandse Zee en meteen zorgen voor een echt vakantiegevoel. Veel verschillende invloeden en toevoegingen van geheime familierecepten maken dit boek niet alleen geweldig om te gebruiken tijdens het koken.
Nummer 6 is voor een van mijn favo keukens, namelijk de Griekse keuken. Het kookboek dat ik hiervoor het meest gebruik is “Keukenhelden – Grieks”, van Kosmos Uitgevers. Het enige boek dat niet uit handen komt van een auteur. Echter staan er zoveel lekkere recepten in dat dit boek niet mag ontbreken. Wat dacht je van moussaka of een salade met halloumi? Het leuke van dit boek, is dat je er ook door de week snel heerlijke gerechten mee op tafel tovert.
De 7e positie is voor het boek (die de eerste plaats wint op basis van de titel), namelijk “Pasta Grannies” van Vicky Bennison. Een boek dat is ontstaan uit echte ervaringen en echte recepten, van oma’s uit heel Italië. Inclusief hoe je je eigen pasta maakt, ook zonder machine, en makkelijke recepten voor de beginnende chef. Zelf je pastasaus maken, doe je volgens de Pasta Grannies zo:
Nummer 8 is voor “Hartstikke Mediterraan”, geschreven door twee zussen. Janine en Annemieke Jansen helpen je met dit boek ook nog eens gezonder leven, want alle recepten draaien om gezond Mediterraans koken. Hetgeen dat dit boek zo bijzonder maakt, is dat bij ieder recept precies staat hoeveel vet, suiker en zout erin zit.
De 9e plek is voor “Het beste van de Mediterrane keuken”, geschreven door Brent Parker Jones. Van vitello tonnato tot paella, wat moet ik nog meer zeggen.
Het laatste plekje, nummer 10, is voor “Het blue zones kookboek” van Dan Buettner. En zoals hij het zelf zegt, recepten waar je 100 mee kunt worden. Wederom met oog voor gezond eten, maar je hebt af en toe wel ingrediënten nodig die je niet standaard in huis hebt. Ook de foto’s zeggen meer dan de teksten, waardoor ik met dit kookboek mijn top 10 afsluit.
Overzicht
- De bijbel van de Italiaanse keuken
- 500 Tajine gerechten
- Karsu’s Kitchen
- 500 Tapas
- De smaken van Spanje
- Keukenhelden – Grieks
- Pasta Grannies
- Hartstikke Mediterraan
- Het beste van de Mediterrane keuken
- Het blue zones kookboek