Laat ik beginnen met een kleine introductie, waarom ik heb gekozen om de leukste vegan boeken op een rij te zetten. Dit komt namelijk omdat ik erg graag vegan kook voor mijn dochter, die sinds 2018 de plantaardige levensstijl heeft omarmd. Ik heb er erg veel van geleerd en wil deze keuken graag met jullie delen. Niet alle boeken in dit lijstje staan trouwens in mijn eigen kast, maar ook in die van mijn dochter.
- Nederlandstalige boeken: Vegan soul food, No milky way 2
- Engelstalige boeken: Dirty Vegan, Plants only Kitchen, The vegan meat cookbook, Unbelievably Vegan, Every day vegan
Vegan kookboeken met de lekkerste recepten
Ik begin met Vegan soul food van Jason Tjon Affo. Dit boek is van binnen even kleurrijk als van buiten, en het boek werd in 2020 zelfs gekroond tot het beste vegan kookboek (waar ik het helemaal mee eens ben). De chef en auteur heeft een Surinaamse achtergrond, wat te merken is in de verrukkelijke gerechten. Toch staan er recepten in die geïnspireerd zijn door keukens wereldwijd, van de ingewikkelde gerechten uit de Aziatische keuken tot een eenvoudig bananenbrood als dessert. Eén ding staat centraal, of eigenlijk twee dingen: veganisme en kleuren.
Een ander boek, dat overigens enorm populair is, is het Engelstalige boek Dirty Vegan van Matt Prichard. Een chef en skateboarder met een eigen tv show op de BBC (met dezelfde naam). Hij heeft twee boeken uitgebracht, deze en de sequel “Another bite”. Toch blijft deze mijn favoriet en staat ook in mijn persoonlijke top 3. Het boek bestaat uit veel diverse gerechten, met zeer bijzondere namen. Maar als je daar even doorheen kijkt, zet je de lekkerste diervriendelijke dingen op tafel, zoals “rabbit food” en “momo’s met yuzi dip”.
Om meteen een ander boek van een bekende persoon te pakken, dan is Plants only Kitchen van Gaz Oakley ook een aanrader. Deze social media persoonlijkheid kookt vooral erg gezond, maar desalniettemin heerlijk, zoals bijvoorbeeld zijn pasta met shiitake en pompoen. Handig voor een door de weekse maaltijd, inclusief nuttige symbolen die aangeven of: een gerecht snel te maken is, glutenvrij kan worden gemaakt of veel proteïne bevat.
Een boek waar ik zelf niet zo vaak uit kook, maar die ik toch wil noemen is The vegan meat cookbook van Miyoko Schinner. Hét kookboek om te pakken als je vegan wil koken voor carnivoren, zoals een plantbased variant voor Coq au Vin, Garlic Prawns en Buffelmozzarella. Waarbij ik meestal in het begin niet verklap dat het gerecht vegan is, waardoor de verbazing onder mijn gasten nog groter is. Een soortgelijk boek is (wederom in het Engels) Unbelievably Vegan van Charity Morgan. Dit boek gebruik ik vaak als ik voor mijn dochter kook omdat haar lievelingsgerecht erin staat, namelijk kruidige linzen met cocosnoot rijst en een salsa van mango. Met als dessert een gezouten appeltaart met karamel.
Van een aantal Engelstalige boeken kom ik uit bij een Nederlandstalig pareltje, maar wel met een Engelse titel. Namelijk No milky way 2 van Stijn de Kock. Zoals je begrijpt bestaat er ook een eerste versie, maar ik vind persoonlijk deze nieuwe editie net iets leuker. Er staan echt heel erg veel recepten in (meer dan 60) en met name veel makkelijke gerechten. Een leuk boek voor de beginnende vegan kok en als je een fan bent van “meal prepping”. Want veel gerechten zijn lang houdbaar in de koelkast of vriezer.
Een ander boek voor iedere dag is Every day vegan van Lenna Omrani. Deze Nederlandse auteur heeft oog voor het verzinnen van makkelijke recepten, zoals pannenkoekjes van spinazie of je eigen nuggets maken. Een ander voordeel is dat veel recepten niet veel kosten en de ingrediënten makkelijk te vinden zijn. Een recept dat je zeker moet proberen, al is het eigenlijk een toetje, is de oreo cheesecake.
Als je alvast wat wil voorproeven voordat je een van deze boeken aanschaft, dan heb ik een aantal leuke video kanalen gevonden waar een aantal van deze auteurs hun kookkunsten laten zien. Zo kun je al wat recepten uitproberen, om erachter te komen of het boek past bij jouw persoonlijke smaak.
Eerst vegan vodka pasta met tomatensaus van de Dirty Vegan, uit het boek Fast & Easy van Matt Prichard. Hij heeft het op een grappige manier gefilmd en wat je nodig hebt is: vodka, cherry tomaatjes, tomatenpuree, knoflook, rode ui en pasta. Het recept is erg makkelijk en ideaal voor beginners.
En als tweede het go-to recept van Gaz Oakley. Hij kookt in deze video een stoofpotje van zwarte bonen en plakkerige witte rijst, plus bakbananen. De video laat je zien hoe je het gerecht maakt, waarvoor je wel wat ingrediënten nodig hebt. Onder andere verschillende soorten gedroogde chili en miso pasta.